пон. Окт 14th, 2019

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Од денеска достапен лекот Pirfenidon за пациентите со идиопатска белодробна фиброза

Министерството за здравство информира дека за првпат во Република Северна Македонија, од денеска достапен е лекот Pirfenidon за пациентите со идиопатска белодробна фиброза (ИБФ), која спаѓа во групата на ретки болести. Досега, во нашата земја немаше терапија за овие пациенти.

ИБФ е болест на белите дробови, со брза прогресија и е изразито тешка болест која води до прогресивен пад на функцијата на белите дробови карактеризирана со тешко дишење, чести хоспитализации и лоша прогноза.

Лекот Pirfenidonot е прв избор за третман на ИБФ, ја стопира прогресијата на болеста, го намалува бројот на егзацербации и го подобрува квалитетот на живот.

Преку Програмата за ретки болести се обезбедени дополнителни 7 милиони денари. Ова е петти нов лек за пациентите со ретки болести набавен во последните две години.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close