fbpx
сре. Сеп 23rd, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Почина Скопскиот хроничар Данило Коцевски

Членовите на Друштвото на писатели на Македонија денес се длабоко потресени од загубата на драгиот колега Данило Коцевски (1947-2020), критичар и хроничар, сестран книжевен творец и драг пријател, кој беше секогаш расположен за инспиративен книжевен реазговор и беше пример за книжевен деец за кој не важат генерациските поделби.

До пред само неколку месеци тој беше активно вклучен во редовните книжевни настани на ДПМ, со свои прилози, текстуални или дебатни настапи, со жирирања и уредувачки активности.

Неговото творештво, особено неговата литературна критика и есеистика, како и неговата хроничарска есеистика за Скопје, остануваат трајни и значајни сегменти на македонската литература.

Вечна му слава!