fbpx
саб. Ное 28th, 2020

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Филипче им ја честита 13 Ноемвриската награда на годинешните добитиници од областа на здравствената заштита, на д-р Жарко Караџовски и на тимот кој ја направи првата трансплантција на срце

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче им ја честита 13 Ноемвриската награда на Град Скопје на годинешните добитиници од областа на здравствената заштита и тоа на епидемиологот д-р Жарко Караџовски, како и на тимот кој ја направи првата трансплантција на срце во земјава на 23 мај годинава.

Во тимот кој го трансплантираше првото срце учествуваа: доц. д-р Маја Мојсова, д-р Билјана Андоновска, д-р Весна Дурнев, Адријана Георгиев, проф. Кочо Димитровски, проф. Сашко Јовев, д-р Марјан Шокаровски, д-р Васил Папестиев, академик Жан Митрев, д-р Александар Николиќ, д-р Менка Лазаревска, д-р Тања Анѓушева, д-р Ванѓел Здравевски, д-р Ќјутмил Џемили, д-р Никола Христов, д-р Стафанија Хаџиевска, д-р Надица Мехмедовиќ, д-р Весна Миташова, д-р Јасмина Илиевска, д-р Димче Славевски и д-р Марија Гераковска.

Освен честитките кон лекарите кои учествуваа во трансплантацијата, уште еднаш упатуваме благодарност и до семејствата на донорите, чија несебична одлука спаси не еден туку повеќе животи.