fbpx
пон. Мај 17th, 2021

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

д-р Даниловски: За да стивне епидемијата кај нас би требало кај нас 75 до 80 отсто да бидат имуни, дали природно или со вакцина

Ако полека се тегнеме со вакцинирањето со тоа му се дава шанса на вирусот да и избега на вакцината, да мутира. Да најде начин преку мутирање и создавање на нови соеви да стане отворен на антителата што ги создава вакцината, но и на природниот имунитет. И тогаш ќе се соочиме со еден ужас без крај, – вели д-р Драган Даниловски.

Според него за да се стави крај на пандемијата мора дури 85 отсто од населението да биде имуно на вирусот.

– Некои проценки велат дека сме имунизирани на природен начин, близу 60 отсто. За да стивне епидемијата кај нас би требало кај нас 75 до 80 отсто да бидат имуни. Независно дали на природен или на вештачки начин со вакцини – вели за Алфа професорот Драган Даниловски.