fbpx
чет. Јул 29th, 2021

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

(ВИДЕО) Микроорганизам оживеан по 24.000 години поминати под сибирскиот мраз!

Научниците успеаја да оживеат мало животно, старо 24.000 години, кое било замрзнато на Сибир. Откако се загреало и нахранило, ова безрбетно животно одеднаш станало активно и почнало дури и да се размножува, бесполово, без сексуален партнер.

– Се работи за животно со нервен систем, мозок и други органи – вели биологот Стас Малавин од Центарот за биолошки истражувања „Пушчино“.

Научниците и претходно имаат успеано да оживеат живо суштество што било замрзнато, дури и постаро – 30.000 години, но ова е првпат тоа да се случи со безрбетник. Се работи за повеќеклеточен организам, кој на главата има венец што трепери, помал од четвртина од милиметар.