Свет

ВИДЕО: Закани и притисоци кон гласачите на референдумот во Австралија

Утрово се отворија гласачките места во дијаспората, каде дел од гласачите пријавуваат дека се соочуваат со закани и притисоци при гласањето.

На гласачкото место во Мелбурн неколку лица снимаа постар човек кој излегол да гласа. Откако тој им објасни зошто се одлучил да го исполни своето демократско право, тие со пцости и погрдни зборови викаа по него.

Со Уставот се гарантира правото на тајност на гласачите, а прекршувањето на ова право на граѓаните е кривично дело. Без разлика дали некој ќе гласа ,,За”, ,,Против” или ќе го бојкотира (игнорира) гласањето.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток