Свет

Земан го назначи новиот премиер во посебни услови

Милош Земан, претседател на Чешка го назначи денеска Питер Фиала за премиер на земјата во замокот во Лани. Земан е позитивен на коронавирус па во замокот стоеше во посебна кабина од плексиглас.

„Бидејќи претседателот на Републиката треба да придонесе за непречено формирање на нова влада, сакам да ве информирам дека утре ќе ја поминам првата средба со вашите предложени кандидати, по азбучен ред, бидејќи никој не треба да е дискрминиран. Оваа серија завршува на 13. декември и оттогаш ќе може да се подготви формирање на влада во целина. Како заклучок, дозволете ми уште еднаш да ви посакам што е најважно во политиката, успех и чувство на добро завршена работа, изјави Земан.

To Top