Свет

Зошто пријателите не го барале Матеј веднаш

Ненад Периш, таткото на Матеј Периш, вели дека се уште не губи надеж дека ќе се врати дома со живиот син.

Речиси секој ден, Периш е во контакт со пријател на неговиот син.

-Не слушам од сите, туку само од еден. Убеден сум дека и ним им е тешко бидејќи дојдоа со Матеј да се забавуваат, а се вратија без него. Ми рекоа дека не го барале веднаш затоа што „мислеле дека разговара со некого“. Тоа се момците со кои син ми се дружи уште од прво одделение во основно училиште. Очигледно беа возбудени за новогодишната ноќ. Ги погледнав снимките додека патуваа во Србија и оние од ресторанот. Не забележав ништо необично кај нив. Веројатно, поради некои оперативни информации, сите ќе бидат сослушани и во хрватската полиција – вели Периш и додава дека за ништо не ги обвинува.

Таткото на исчезнатиот млад човек од Сплит вели дека бил информиран дека неговиот последен повик Матеј го упатил до сестрата на неговиот пријател.

– Матеј последен пат и ѕвонел на нејзе. Колку што знам тогаш не му се јавила. Мислам дека во моментот на повикот спиела и не го слушнала телефонот – тврди Ненад Периш.

Тој вели има уште многу детали кои не му се јасни.

– Не знам каде отиде Метју. Ниту зошто го запре таксито и каде сакаше да оди. Зошто се врати кај Сава? Зошто не им кажа ништо на пријателите? Во исто време, навистина ми изгледа невозможно тој да прескокне толку висока ограда за да се спушти до Сава и да падне во неа. Камерите го снимија само Матеј како оди кон Сава, и тука завршува снимката – објаснува Периш.

To Top