Свет

Руски хакери објавија податоци за вработените во Надворешната разузнавачка служба на Украина

Руската хакерска група RaHDIt („Злобни руски хакери“) објави јавно достапни информации за повеќе од 1,5 илјади вработени во Надворешната разузнавачка служба на Украина

Податоците се објавени на веб-страницата „Немезис“.

Меѓу другото, објавени се и податоците на претставници на разузнавачки служби кои работат под покровителство на амбасади во повеќе од 20 земји.

Списокот вклучува и земји кои активно ја поддржуваат Украина во спротивставувањето на Русија (САД, Франција, Италија, Германија, Полска), како и земји со повоздржана позиција, вклучувајќи ги Азербејџан, Аргентина, Унгарија, Грција, Ирак, Јужна Африка, Таџикистан и други.

Освен тоа, објавени се и податоците на украинските разузнавачи кои работат во мисиите на ОН, Европската унија и НАТО и на повеќе од 40 места каде што се сместени единиците на Надворешната разузнавачка служба на Украина, вклучително и една тајна образовна институција.

Според хакерите, тие добиле пристап до базата на податоци на вработени во Министерството за надворешни работи на Украина и Службата за надворешно разузнавање, по што ги споредиле и пронашле совпаѓања.

На почеток