Актуелно

„Не се грижиме за оние кои ја напаѓаат Унгарија некаде од кулите во Брисел, ќе завршат кај нивните претходници“, вели Орбан

Унгарскиот премиер Виктор Орбан го обвини Брисел дека прикриено ја нападна Унгарија со серија санкции против Русија, која тој ја смета за економска бомба.

„Не се грижиме за оние кои ја напаѓаат Унгарија од темница, некаде од кулите во Брисел“, рече тој во говорот по повод националниот празник по повод 66-годишнината од унгарската револуција против СССР во 1956 година.

„Тие ќе завршат таму каде што завршија нивните претходници“, додаде тој, предвидувајќи судбина на ЕУ слична на советскиот блок, кој се распадна во 1991 година.

Тој говор му претходи на неговата најава дека ќе одржи референдум за европските санкции против Москва, што тој продолжува да го критикува. Во Будимпешта и низ целата земја беа поставени плакати со порака: „Санкциите од Брисел не уништуваат“.

„Војната пред нашата врата, финансиската криза и забавувањето на економијата во ЕУ, инвазијата на мигрантите од југот. Мораме да се соочиме со многу проблеми“, рече Орбан, уверувајќи дека неговата „силна и обединета“ влада ќе ги надмине испитувањата.

Од почетокот на војната во Украина, Унгарија се обидува да ги зачува добрите односи со Кремљ за да продолжи да добива нафта и гас.

Унгарија не сака воено да и помогне на Украина и ја критикува стратегијата на Брисел.

На почеток