Свет

Русија: Запорожје останува под наша контрола

Нуклеарната централа Запорожје во Енергодар останува под руска контрола, соопшти градската управа.

„ Медиумите активно шират лажни вести дека Русија наводно планира да се повлече од Енергодар и да ја напушти нуклеарната централа Запорожје. Оваа информација не е точна“, се наведува во соопштението на администрацијата објавено на Телеграм.

Како еден доказ, администрацијата наведе изјава дека планираат да создадат резервен извор на енергија за нуклеарната централа Запорожје. Дополнително, минатата недела почна да се работи на префрлање на два агрегати во режим на топло исклучување за греење на жителите на Енергодар.

Според властите, планот предвидува, персоналот да биде префрлен во надлежност на руската организација, а вработените ќе добијат пасоши на Руската Федерација.

„ Вработените, вклучително и оперативниот персонал, потпишаа договори за работа со новиот работодавач. Персоналот добива платежни картички „Промсвјазбанка“ и соодветно на тоа, плата која е повисока од претходните договори со НАЕК (украински „Енергоат“)“, се наведува во соопштението.

Нуклеарната централа Запорожје се наоѓа на левиот брег на реката Днепар, во близина на градот Енергодар. Таа е најголемата нуклеарна централа во Европа по број на единици и капацитет. Станицата има шест енергетски блокови VVER-1000, секој со капацитет од 1 гигават.

Електраната од март ја чува руската армија. Министерството за надворешни работи на Русија ја нагласи оправданоста на преземањето на контролата врз електраната од страна на руската армија во смисла на спречување на истекување на нуклеарни и радиоактивни материјали. Министерството потсети и дека станицата во моментов е контролирана од украински оператор.

Украинските војници редовно го гранатираат Енергодар и територијата на нуклеарната централа.

На почеток