Актуелно

Хрватска стана членка на еврозоната и Шенген

Хрватска денеска стана 20-та членка на еврозоната и 27-та членка на Шенген зоната, првата земја-членка на ЕУ која се приклучи на Европската монетарна унија и на зоната за патување без граници во Европа истиот ден.

Земјата, членка на ЕУ од 2013 година, усвои план за воведување на еврото во 2017 година. минимум две години таму.

Министрите за финансии на Европската унија во јули годинава дадоа конечно зелено светло за прием на Хрватска во еврозоната од 1 јануари. Тогаш беше утврден курсот по кој куната ќе се замени со евро – 7,53450 хрватски куни за евро. На Загреб му останаа уште неколку месеци да ги подготви практичните аспекти на промената на валутата.

За да го прифати еврото, Хрватска мораше да ги исполни критериумите за стабилност на цените и девизниот курс, стабилни државни финансии и умерени долгорочни каматни стапки.

Хрватска во изминатата година успеа да ја надмине и последната пречка на патот кон целосна европска интеграција – на почетокот на декември Загреб доби зелено светло од Советот за правда и внатрешни работи за членство на земјата во Шенген зоната – Европската простор без гранични проверки, во кој влегуваат 22 земји од ЕУ плус Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија. На истиот состанок на Советот, пак, Австрија се спротивстави на приемот на Романија и Бугарија, кои исто така не добија поддршка од Холандија, поради загриженоста поврзана со организираниот криминал, илегалната миграција и безбедноста. Минатиот месец Европската комисија изјави дека сите три земји кандидати за Шенген веќе ги исполнуваат неопходните критериуми за пристапување, а поддршка даде и Европскиот парламент.

Од првиот ден на Новата година, Хрватска укина вкупно 73 гранични точки со соседите Словенија и Унгарија, кои се исто така членки на Шенген, и 12 гранични точки на морската граница. Проверките на внатрешната воздушна граница ќе бидат укинати од 26 март 2023 година поради некои технички детали. Загреб ќе започне и со издавање шенген визи и ќе може целосно да го користи Шенгенскиот информациски систем.

На почеток