Скопје

Шанкер земал 700 евра плата, повлечени околу 100.000 евра во готово, откри Данела

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, денеска на прес-конференција ги разјасни случувањата околу Младинскиот Културен Центар кој во изминатите неколку денови е во центарот на вниманието поради назначувањето на нов в.д директор.

Како што нагласи градоначалничката, претходниот в.д директор, согласно податоците од институцијата и досегашните податоци од ревизорскиот извештај, сторил сериозни финансиски манипулации.

– Ја разбирам загриженоста на јавноста и на културните рабтници која во изминатите денови ја видовме во врска со случувањата во МКЦ.

Би сакала на почетокот да разбијам неколку дезиформации кои се појавија во јавноста.

Не е точна дека на МКЦ мју се скратени 90% од буџетот на МКЦ, да бидеме попрецизни и да зборуваме со бројки.

Минатата годинаму биле одобрени 10,7 милиони денари, оваа година се одвоени 8,7 милиони денари. Што се однесува од сумата која се одвоува од буџетот од дотации на Град Скопје, биле одобрени 34 милиони денари, исто и оваа година. Намалувањето е незначително, а МКЦ остварува и спопствени приходи од половина милион евра.

Програмата настаните и планираните активности не само што не се скратени, туку и планирано е се што постоелно досега да се реализира и планирани се и дополнителни настани.

В.Д директорот на МКЦ не е разрешен, туку договорот врз основа на кој беше назначен согласно, Закон му заврши.

Што се однесува за наводен притисок врз претходниот директор на МПЦ, ги демантирам таквите обвинувања и тука сакам да најавам доколку во рок од 24 часа поранешниот в.д директор не се извини ќе треба изнесеното да си го докажува пред надлежен суд.

Во МКЦ е започната уште минатата година ревизија, и се забележани низа неправилности.

Во изминатата година во МКЦ склучени се преку 250 договори за ангажирање спротивно на закон без договор или преку Агенција за привремени вработувања, тука не ги сметаме оние хонорарни договори кои се за стручни лица и кои работат и ги извршуваат основните дејности на МКЦ. Тука зборуваме за 250 ангажмани ангажирани спротивно на законските прописи на Република Македонија за кои ќе треба да се даде отчет.

Исплаќани се илјадници евра на овие лица, меѓу нив истакнати членови и функционери на ВМРО-ДПМНЕ, има и над 90 договори за времено ангажирање на шанкери на кои им биле исплаќани од 350 до 700 евра за еден месец.

На почеток