Свет

„Формирање на Заедница на српските општини во Косово не е можно“, вели Курти

Косовскиот премиер Албин Курти денеска изјави дека формирањето на Заедницата на српските општини во Косово не е можно затоа што е спротивно на Уставот.

Тој рече и дека Србија е таа што треба да плати отштета за војната во 1999 година.

Курти, како што пренесуваат приштинските медиуми, рекол дека Косово е мултиетничко „иако од прогласувањето на независноста, 93 отсто од населението го сочинуваат Албанци“.

„Формирањето на Заедницата на српските општини на Косово не е можно бидејќи е спротивно на Уставот. Кога прогласивме независност, рековме дека иако Косово има 93 отсто Албанци, не може да се нарече албанско, туку мултиетничко. Сега не можеме формирајте еднонационален сојуз затоа што веќе имаме Заедница на општините на Косово. Јас сум граѓанин на Косово кој и како политички активист и како член на опозицијата, па и денес како премиер, се заложив и ги потврдив сите правата на малцинствата без разлика“, рече Курти.

Тој додаде дека „Косово не може да плати компензација на Србија за изгубената војна во 1999 година, но дека Србија мора да ја надомести штетата што му ја нанесе на Косово во однос на луѓето и материјалните добра“.

„И на крај, но не и најмалку важно, има многу повеќе Албанци во Србија отколку Срби во Косово“, рече Курти во Урошевац, пренесе Косово онлајн.

На почеток