Свет

Црна Гора: Опозицијата се уште без договор да учествува на изборите со заеднички кандидат

Лидерите на црногорските опозициски партии одржаа состанок во Подгорица на кој разговараа за претседателските избори закажани за 19 март.

Главна тема на средбата секако беше именувањето на заедничкиот опозициски кандидат за нов претседател на Црна Гора.

Најголем дел од учесниците на денешната средба сметаат дека опозицијата мора да претстави заеднички кандидат за претседателските избори.

Порталот РТЦГ јавува дека на средбата присуствувале претставници на парламентарната опозиција – Демократската партија на социјалистите (ДПС), Социјалдемократската партија (СДП), Социјалдемократите (СД), Либералната партија и малцинските партии.

Сепак, како што јави Вјести од Подгорица, не е постигнат договор опозицијата да учествува на изборите со заеднички кандидат, а за неколку дена треба да се одржи нова средба.

Предлозите може да се поднесуваат до 26 февруари, а ДИК листата со претседателски кандидати ќе ја објави најдоцна до 3 март.

Засега своите кандидатури ги објавија Милојко Спајиќ (Тажно движење Европа) и Дејан Вукшиќ (Христијанско демократско движење).

На почеток