Македонија

Скопјанец од тутунската индустрија е најплатeниот вработен во државата!

Со месечна бруто плата од над 165 илјади евра, скопјанец од тутунската индустрија е најплатeниот вработен во државата. Годишно заработува скоро 2 милиони евра. УЈП ги објави податоците за највисоките примања во 2021 та година.

Но најбогатиот граѓанин, кој покрај плата има и дополнителни примања од странство – месечно живеее со 328,225 евра. Високи плати земаат и вработените во болниците, фармацијата, одгледувањето свињи, металската индустрија, управувачките дејности и програмирањето.

Велешанец заработил над 3,3 милиони евра од дивиденда, додека скопјанец од продажба на сопственички удел – 2 милиони евра. Највисокиот годишен бруто приход од самостојно вршење дејност изнесува над 1,6 милиони евра.

На почеток