Свет

Макрон како Адолф Хитлер-Скандалозни плакати во Авињон

Макрон како Адолф Хитлер-Скандалозни плакати во Авињон


Полицијата во францускиот град Авињон го истражува потеклото на неколку плакати на кои е претставен францускиот претседател Емануел Макрон како нацистичкиот лидер Адолф Хитлер.

На околу 120 билборди во Авињон има дури 30 постери на кои е прикажан Макрон во костум и карактеристични мустаќи.

❗️Macron As Hitler Posters Spring Up Around France
The posters show Macron with a Hitler-esque mustache formed by the number 49.3 – referring to the article of the constitution that French PM Elisabeth Borne used to pass a pension reform law bypassing parliament. pic.twitter.com/h6yo8ea8tl
— Dr. Kofi Adum-Attah (@AdumKofi) May 21, 2023

На плакатите ги има бројките „49,3“ а Макрон е со седа коса.
Медиумите оценуваат дека бројките се однесуваат на членот од Уставот со кој се донесе законот за пензиските реформи во францускиот парламент.
На плакатите има и цитат од Махатма Ганди за „светата должност“ на граѓанска непослушност против „незаконски или корумпирани“ држави.

На почеток