Свет

Oдложена регистрацијата на бугарскиот клуб во Пустец, но заедно ќе го прославиме Денот на бугарската писменост, велат од фондацијата

Oдложена регистрацијата на бугарскиот клуб во Пустец, но заедно ќе го прославиме Денот на бугарската писменост, велат од фондацијата


Oд страна на бугарската Фондација Македонија, на социјалните мрежи е објавено дека денеска во Пустец, Мала Преспа, нема да се случи отворање на бугарски културен клуб.

Од Фондацијата доцна синоќа на фејсбук објавија дека ќе чекаат регистрација на клубот во албанските надлежни институции, па потоа ќе организирале свечено отворање.

“Поради одложена регистрација на Бугарскиот културен клуб утре го откажуваме свеченото отворање, но заедно во 13 часот ќе го прославиме 24 мај, денот на бугарската писменост“, стои во објавата.
Бугарите се тука во Пустец да го одбележат нашиот национален празник – 24 ти Мај – Денот на бугарската писменост – во нашата зграда во селото, е напишано од страна на бугарската фондација.

На почеток