Свет

Уапсен силувач на кучиња од Загреб, бил вработен во Европскиот парламент

Уапсен силувач на кучиња од Загреб, бил вработен во Европскиот парламент


Ивор Иванишевиќ (47), бегалецот од Загреб кој е вработен во Европскиот парламент, конечно е уапсен, пишува „Јутарњи лист“.

Иванишевиќ беше уапсен пред неколку дена во Германија, а моментално се наоѓа во екстрадициски притвор во Белгија.

Тој беше осуден за сексуално злоставување на едно од неговите кучиња и размена на зоофилски преференции во виртуелен свет со истомисленици. Судот му наложи да плати и 4.278,52 евра трошоци, кои опфаќаат ветеринарен преглед, судски такси и психијатриско вештачење на деловната способност.
Осуден е за злосторства за убивање или мачење на животни шест години.
Обвинителството, без да го прецизира идентитетот на обвинетиот, соопшти дека „тој е осуден за кривично дело убивање или мачење животни од неутврден датум во 2009 година до 21 септември 2015 година на различни адреси во Загреб, Хрватска. Се со цел да ги задоволи неговите инстинкти на сексуална желба и свесност да му нанесе на кучето непотребна болка и страдање“, стои во информацијата.
Надлежните посочуваат дека Иванишевиќ е осуден на најдолга затворска казна пропишана со Кривичниот законик со пресудата на Општинскиот суд во Загреб. Станува збор за пресуда во повторена постапка која, според медиумите, била изречена четири месеци пред застареноста на делото.
Иванишевиќ е вработен во ЕП и долго време беше недостапен за хрватското правосудство. Бил член и на Советот за екуменизам на Хрватската бискупска конференција.
Тој беше фатен во 2015 година како дел од акција против педофили кои експлоатираат деца преку Интернет. Потоа иследниците забележале една IP адреса од која се шират информации за животни во експлицитни пози.
Е-поштата била регистрирана во фирма која се занимава со графички дизајн, а седиштето било близу Загреб Сопственик на фирмата бил Иванишевиќ, а по претресот на фирмата бил претресен и неговиот стан во Загреб.
Тие му заплениле 111 ДВД и ЦД-а, мобилни телефони и мемориски картички и откриле дека користел најмалку пет различни електронски пораки за да шири сомнителна содржина. Преку овие мејлови тој испраќал слики од кучиња во сексуални пози со мажи и фотографии од гениталии. Во еден од бројните мејлови, тој опишува како се обидел да постигне садо-мазо однос со кучињата.
Несреќните кучиња, мажјак и женка, се пронајдени во лоша состојба и се испратени во прифатилиште.

На почеток