Магазин

Ракописот на Џобс за реклама за компјутерот Apple-1 продаден за огромна цена

Ракописот на Џобс за реклама за компјутерот Apple-1 продаден за огромна цена

Уште еден артефакт од животот на Стив Џобс и историјата на Apple достигна астрономски висока цена на аукција. Овој пат тоа беше рачно напишана скица на реклама за Apple-1 со две оригинални фотографии.

Пред неколку дена, аукциската куќа RR Auction продаде интересна колекција на предмети од историјата на Apple и животот на неговиот контроверзен ко-основач Стив Џобс. Џобс остана впишан во историјата на компјутерската технологија и бизнисот како влијателен иноватор, со несомнено чувство за естетика, но уште повеќе за маркетинг, кој го отвори патот за тоа како функционира Apple денес.

Во раните денови тој првенствено се занимавал со продажба и рекламирање на компјутери, кои неговиот колега Стив Возниак ги составил во гаражата, а еден предмет од таа ера сега се најде во рацете на нов колекционер.

Историски предмет

Станува збор за ракопис на една од првите печатени огласи за компјутерот Apple-1, создадена во 1976 година. На лист хартија, Џобс потоа скицирал како треба да изгледа рекламната страница за тој компјутер, наведувајќи ги неговите карактеристики.

Овие историски артефакти беа понудени на аукција со писмо од претходниот сопственик, стар пријател на Џобс, кому еднаш му ги подарил. Сега најдоа нов сопственик. Непознат колекционер одлучил да плати вкупно 175.759 долари (вклучувајќи ја и провизијата на аукциската куќа) за еден лист хартија и две фотографии со ракопис на Џобс.

За споредба, RR Auction објави изглед на оглас, кој беше објавен во списанието Interface во јули 1976 година. Тоа беше првата печатена реклама во долгата и успешна маркетинг историја на највредната технолошка компанија на денешницата во светот. На дното на страницата се адресата и телефонскиот број на Џобс во тоа време, а на продажба беа понудени и две фотографии. Тие беа земени на Polaroid од вработените во The Bite Shop, првата продавница што продаваше компјутери на Apple, и ги содржи рачно напишаните забелешки на Џобс.

На почеток