Магазин

Експертите на Samsung за ТВ уреди ги откриваат важните достигнувања, но и она што нè очекува во иднината на технологијата на екранот

Експертите на Samsung за ТВ уреди ги откриваат важните достигнувања, но и она што нè очекува во иднината на технологијата на екранот

Разговор со експерти на Samsung ТВ – мапирање на сегашноста и иднината на 8K телевизорите со иновативни технологии на Samsung

Samsung Electronics ја обликува историјата на телевизорите преку развојот на своите технолошки иновации, од FHD, преку 4K, до 8K, благодарение на далекувидната стратешка визија и неуморната страст за носење нови технологии на пазарот.

Научивме малку повеќе за досегашните достигнувања на полето на технолошките иновации кај ТВ уредите, како и за иднината на технологиите на уредите со екран, од експертите за уреди на Samsung ТВ.

Развивање на иднината на ТВ уредите преку бескрајни иновации

Квалитетот на сликата денес е еден од клучните фактори што корисниците го земаат предвид при изборот на телевизор. Во 1977 година, Samsung успеа да развие телевизор во боја наречен Color Economy TV за масовно да производство, прв пат во Кореја, со што ја започна ерата на ТВ уредите во боја во оваа земја. Samsung стана првиот производител на телевизори во боја во Кореја благодарение на фундаменталната посветеност на иновациите и бидејќи не беше задоволен со колосалниот успех на својот црно-бел телевизор Econo, кој во тоа време имаше огромен месечен удел на пазарот на телевизори.

Потоа беше измислен LCD телевизорот, а во 2009 година, Samsung го претстави својот револуционерен модел – Samsung LED телевизор. LED телевизорот го претставуваше врвот на сите иновативни технологии во тоа време, нудејќи неприкосновен квалитет на сликата благодарение на диодите што емитуваат светлина. Сите компоненти на Samsung LED телевизорот се првично дизајнирани, а бројот на патенти за овој модел надмина 3000.

Потоа, во 2017 година, Samsung го претстави првиот QLED телевизор во светот базиран на технологијата Quantum Dot без кадмиум на Саемот за Потрошувачка Електроника (CES). Иновативниот телевизор на оваа компанија беше во центарот на вниманието таа година и можеше да се пофали со совршен квалитет на слика и 100% опсег на бои.

Една година подоцна, компанијата го претстави моделот QLED 8K на пазарот, кој воведе 8K резолуција во оригиналната технологија Quantum Dot на Samsung. Истиот се одликуваше со директна технологија за позадинско осветлување на цело поле која прецизно го контролира балансот на осветлувањето на сите делови од сликата на екранот, како и технологијата 8K AI за подобрување на видео материјал со низок квалитет до ниво на живописна 8K резолуција, за прв пат во индустријата. Иновативните QLED 8K технологии на Samsung ја започнаа ерата на 8K.

„Во 2020 година, Samsung го претстави првиот телевизор во светот без рамка“, изјави Хајунчул Сонг од одделот за Развој на Производи. „Една година подоцна, дополнително ја зацврстивме нашата позиција како лидери во секторот, со воведување на Neo QLED технологија базирана на Quantum Mini LED екрани. Од FHD до 8K, направивме огромен напор да развиеме иновативни производи кои нудат специјализирано искуство засновано на потребите на корисниците“.

Постигнување супериорен квалитет на сликата со помош на детално истражување на човечкото однесување

Samsung продолжува да го нуди најдоброто можно искуство за гледање благодарение на водечкиот квалитет на сликата во индустријата. Сепак, што значи „добар квалитет на сликата“ за некој што работи на развој на слики?

„Квалитетот на сликата се смета за добар кога му дава на гледачот чувство за реалност и кога се чувствувате како да сте сведок на она што се случува на екранот во живо“, објаснува Јангзок Хан, програмер од H/W Labs. „За да се обезбеди добар квалитет на сликата, клучни се показателите за перформансите на приказот, како што се високата резолуција, високата осветленост и исклучителната претстава на боите. Исто така, важно е колку добро се избалансирани другите најсовремени технологии за прикажување, како што се дизајнот на чипови, алгоритмите за квалитет на сликата и звукот“.

Хан дополнително ја објаснува важноста на рамнотежата за правилен квалитет на сликата.

„Факторите кои најмногу влијаат на квалитетот на сликата се колку добро ги организирате различните соодветни технологии. Меѓу нив се оние кои се дизајнирани да го намалат изобличувањето и шумот за време на преносот на сликата, оние кои прецизно и раскошно ги репродуцираат боите и обезбедуваат остар контраст за поживописна, појасна слика и оние технологии за движење кои гарантираат дека движењето на предметите на екранот е непречено и непречено .

Невозможно е да се развие добар квалитет на сликата со помош на само една технологија, без разлика колку е таа исклучителна. Затоа Samsung, како еден од лидерите во оваа индустрија, е посветен на развој на иновативни технологии преку многу различни пристапи. Real Depth Enhancer, неодамна претставен на Neo QLED телевизорот од 2023 година, е една од новите функции што има за цел дополнително да го подобри квалитетот на сликата.

Кога човечките очи се фокусирани на некој предмет, вниманието е насочено кон тој објект со прилагодување на острината, јасноста и текстурата, како и околината во заднина. Технологијата на Samsung Real Depth Enhancer беше развиена врз основа на разбирање на ова човечко однесување и користи AI за автоматско одвојување на предметот од позадината за да и даде подобро чувство за длабочина на самата слика.

Исто така, технологијата Neo Quantum Matrix Pro го подобрува гледањето на фините детали преку прецизна контрола на квантните LED диоди на вкупно 13.684 нивоа. Ова прецизно прилагодување дава дополнителна димензија и чувство на реалност на сликите на екранот. „Нашата технологија Real Depth Enhancer е резултат на оптимизирање на сите релевантни технологии земајќи ја предвид човечката психологија, а не само подобрување на резолуцијата“, истакнува Хан.

Од 8K игри до уметнички дела на Samsung телевизори ерата на 8K технологија

На почеток