Магазин

Samsung воведува сензор за слика од 200 мегапиксели за врвно искуство со висока резолуција на паметните телефони

Samsung воведува сензор за слика од 200 мегапиксели за врвно искуство со висока резолуција на паметните телефони

Новиот Samsung ISOCELL HP2 го зголемува капацитетот за максимални перформанси на пиксели и на тој начин овозможува детални и совршени слики во сите услови на осветлување

Samsung Electronics го претстави својот најнов сензор за слика ISOCELL HP2 200 мегапиксели (MP), со напредна технологија за пиксели и висок капацитет за неверојатни слики на идните врвни паметни телефони.

„Samsung ISOCELL HP2 ги користи технологиите на Samsung за сензори за слика со висока резолуција и најсовремените знаења за најдобрите детали“, изјави Јунсо Џим, извршен потпретседател на деловниот тим за сензори во Samsung Electronics. „Нашето лидерство се заснова на иновативни технологии за пиксели кои им овозможуваат на нашите сензори да го надминат бројот и големината на пикселите. Ќе продолжиме да отвораме нови хоризонти и да ја зајакнеме нашата позиција на растечкиот пазар на сензори со висока резолуција“.

ISOCELL HP2 има 200 милиони пиксели од 0,6 микрометри (μm) во оптички формат 1/1,3“, големината на сензорот што најчесто се користи кај главните камери на паметни телефони од 108 MP. Благодарение на ова, корисниците сега можат да уживаат во уште повисоки резолуции на најновите врвни паметни телефони со исти димензии на камерата.

Со напредната технологија за поврзување пиксели Tetra2pixel на Samsung, HP2 ја прави камерата поразновидна со симулирање на различни големини на пиксели за да се прилагоди на променливите услови на осветлување. Во средини со слаба осветленост, сензорот се префрла на сензор за слика од 1,2μm 50MP или 2,4μm 12,5MP со поврзување на четири до 16 соседни пиксели. За поцелосно 8K видео, околу 33 MP, HP2 се префрла во режим од 1,2 μm 50 MP за да го минимизира сечењето и да сними повеќе детали. Со снимање на 8K видео материјал со брзина од 30 фрејмови во секунда, може да се добие остра слика благодарение на поширокото поле на камерата и поголемата големина на пиксели.

Избледените слики во силно осветлени средини може значително да се намалат со HP2, благодарение на новата технологија на Samsung со двоен вертикален пренос (D-VTG). Во фото диодата на секој пиксел, влезот за пренос на напон се наоѓа на дното за транспорт на електрони од пикселот до логичкиот слој. D-VTG многу прецизно додава втор влез за пренос на пикселот, зголемувајќи го неговиот полн капацитет за над 33 проценти. Со повеќе вклучени електрони и ефикасен пренос на сигнал, овој метод може да ја намали прекумерната изложеност и да ја подобри репродукцијата на боите, особено во услови на силна светлина.

Во услови на слаба осветленост, автофокусот на HP2 е подигнат на следното ниво со Super QPD, што му овозможува на сензорот да ги користи сите 200 милиони пиксели за фокусирање со групирање на четири соседни пиксели за да открие и вертикални и хоризонтални промени на шемата за побрз и попрецизен автоматски фокус. фокусирање. Користејќи мноштво податоци од шаблони и голем број референтни точки, новиот сензор е способен за брз автоматски фокус, дури и во средини со слаба осветленост.

За извонредни перформанси на HDR, Samsung за прв пат воведува функција DSG во режим од 50 MP која применува две посебни вредности на конверзија на аналогниот сигнал примен на ниво на пиксели. Дополнително, Smart-ISO Pro, HDR решение кое спојува различни нивоа на ISO читања од една експозиција, и овозможува на камерата да снима фотографии од 12,5 MP и 4K видео со до 60 фрејмови во секунда во HDR.

Samsung ISOCELL HP2 влезе во масовно производство.

За Samsung Electronics Co., Ltd.

 Samsung го инспирира светот и ја обликува иднината со трансформативни идеи и технологии. Компанијата го редефинира светот на телевизори, паметни телефони, уреди за носење, таблети, дигитални уреди, мрежни системи и меморија, LSI системи, кастинг и LED решенија. За најновите вести, посетете ја Newsroom на Samsung на http://news.samsung.com.

ПР Текст

На почеток