Свет

Пациентите на Онкологија во БиХ очајни: „Немаат лекови, терапија, сè повеќе од листата на чекање умираат“

Пациентите на Онкологија во БиХ очајни: „Немаат лекови, терапија, сè повеќе од листата на чекање умираат“

„Луѓето умираат поради негрижата на властите, се оспорува нашето право на лекување и здравје, правото на живот, изложени сме на отворена дискриминација“, велат пациентите на Онкологија во БиХ посочувајќи на проблемот со недостаток на финансиски средства во Фондот за солидарност, пишуваат медиумите во регионот.

Тие испратија иницијатива до Парламентот на БиХ за измена на ребалансот на буџетот за 2023 година со цел да се доделат потребните средства за лекување на најтешките болести. За проблемите со кои живеат тешко болните, за неизвесноста за исходот на болеста, за листите на чекање, но и за оние што не ја чекаа достапноста на лекот, за „Нов ден“ на N1 зборуваа: Фикрет Оперта, претставник на Здружението на пациентите со меланом на Федерацијата Босна и Херцеговина, Енида Глушац, претседател на Здружението на болните од рак на дојка „Ренесанса“ и Сеад Сефиќ, претседател на Здружението на болните од рак на простата на Босна и Херцеговина.

Сефиќ нагласува дека ситуацијата сега е драматична. Според сознанијата на заболените од рак од разни индикации, утврдено е дека 1.590 лица имаат потреба од лекување или медицинска помош.

„На вкупно 842 лица со датум 31 јули им треба итно лекување, а тоа се метастатски заболувања од разни индикации – меланом, бели дробови, рак на простата итн. Таа бројка денес е многу поголема и секако е поблиску до 1.000 отколку што беше забележано. Тоа значи дека имаме 1.000 луѓе што треба да се лекуваат, тие се на листа на чекање и тоа е недозволиво“, истакна Шефиќ.

Тој посочи дека „општеството овозможило да имаме ситуација на недостапност на лекување и дека е страшно што постои отворена дискриминација на пациентите“.

Глушац рече дека, за жал, веќе има случаи на жени што умираат на листите на чекање.

„Жените воопшто немаа шанса да се лекуваат. Не се знае каква ќе биде нивната судбина, но барем ќе имаа шанса. На овој начин државата не им даде шанса. За мене, тоа е убиство со умисла затоа што им скратиле нешто што им следувало како даночни обврзници и како граѓани на оваа држава. Секојдневно даваме пари за здравствено осигурување. Не бараме нешто што не ни припаѓа“, рече Глушац додавајќи дека треба да се знае оти бројот на заболени од рак на дојка секојдневно се зголемува.

Се случува жените да купуваат лекови во Турција, да пренесуваат лекови што не смее да ги префрлат преку граница, ова е суровата реалност на нашите пациенти“, истакна таа.

Фикрет Оперта прочита неколку пораки за тоа како живеат пациентите и со што се среќаваат во тоа општество.

„Не знам, оние што нема да ги поминат сите овие тешкотии тешко ќе ги разберат. Поминува еден месец пред да се свртиш, а на сестра ми треба да ѝ обезбедиме 5.000 евра. Дали да ги фотографираме моите и на мојот сопруг ливчињата за да видат колку се одбива за здравствена заштита во кантонот и фондот“, прашува еден пациент.

Друг пациент вели: „Овде нема ништо без јавен собир и додека целата Федерација Босна и Херцеговина не стане на нозе, срам да им е“.

„За сестра ми се борам 16 месеци, да не беа роднините и пријателите немаше да биде жива“, вели друга пациентка.

Тој напомена дека пациентите секојдневно преку групи на социјалните мрежи бараат лек на подарок.

makfax.com.mk

На почеток