Магазин

Ако Windows 11 го успорува вашиот SSD, не сте единствени

Ако Windows 11 го успорува вашиот SSD, не сте единствени

Активните корисници на оперативниот систем Windows 11 пријавуваат проблеми со SSD-дискови.

Првпат наидовме на овие проблеми по инсталирањето на мартовски кумулативно ажурирање KB5023778. Бројни објави на тематски форуми, официјалниот форум на Мајкрософт и социјалните мрежи зборуваат за големо намалување на брзината на solid state дисковите (SSD).

Се покажа дека проблемот е широко распространет. Ова се случува кога корисниците извршуваат задачи кои бараат складирање на податоци, како што е копирање или пренесување големи датотеки. Тоа може да се случи и додека играте видео игри.

Тестовите спроведени со помош на алатката CrystalDiskMark покажаа дека брзината на SSD може да падне од 7000 MB/s на 3000 MB/s, а во некои случаи дури и до 1000 MB/s. Корисниците забележаа дека деинсталирањето на ажурирањата објавени по „вторник“ во март ја враќа брзината на SSD.

Според порталот TechRadar, првото ажурирање во јули нема да го реши тековниот проблем. Мајкрософт сè уште не ја коментирал ситуацијата.

Еве пример на корисник погоден од овој проблем, на reddit: „Да, наидов на овој проблем дури откако го инсталирав ажурирањето на Moment 2 [ажурирање март] пред Moment 2, сè беше брзо и реагираше. До денес ниту една закрпата не ја поправи грешката. Мајкрософт навистина треба да ги поправи баговите што ја уриваат играта пред да почнат да работат на објавување нови функции.

Со последното ажурирање за преглед од јуни (што ќе стане ажурирање од јули, како што е споменато), а уште еден приговор гласи вака: „Ох, значи навистина се случува грешка во складирањето? Мојот NVME SSD моментално има околу 1200MB/s секвенцијална брзина на запишување податоци, и треба да биде до 4400 MB/s. Брзините на читање се нормални“.

На почеток