Магазин

Колку долго траат податоците на USB стик? Еве од што зависи

Колку долго траат податоците на USB стик? Еве од што зависи

Голем број елементи влијаат на тоа колку долго би можеле да траат вашите податоци зачувани на флеш меморијата на USB-стикот.

Во идеални услови, тие треба да останат зачувани на висококвалитетен USB стик најмалку 10 години, можеби и подолго.

Што точно значи тоа и под кои услови се применува?

УСБ-мемориските стикови или флеш-уредите складираат податоци користејќи NAND флеш меморија, во форма на бинарни вредности (нули и единици) во мемориските ќелии.

Овие вредности се претставени со електрони заробени во еден вид „пловечка врата“. Но, тие електрони можат да „истекуваат“ со текот на времето.

Ова води до деградација на податоците бидејќи станува потешко да се чита ако состојбата на полнење претставува еден или нула.

На што треба да обрнете внимание?

Постојат неколку фактори кои можат да влијаат на животниот век на податоците на USB-уредот.

Квалитетот на NAND флеш меморијата игра важна улога, како и општата конструкција на стикот. Поевтините модели обично имаат пократок животен век.

Друг фактор е бројот на циклуси за пишување, кој опишува колку често податоците може да се пишуваат и бришат. Како што се зголемува бројот на циклуси на запишување, се зголемува и веројатноста за деградација на податоците.

Екстремните температури и неповолните услови, како што се високата влажност или прашината, исто така може да го оштетат животниот век на вашите податоци на медиумот за складирање.

Ако стикот е изложен на високи температури долго време, тоа може да резултира со побрзо „истекување“ на електрони, што може да ги оштети податоците и да доведе до нивно губење.

Поради сето горенаведено, USB-стиковите не се идеален медиум за долгорочно складирање на важни податоци, особено ако тоа е единствената копија што ја имате.

Тие се најдобри за едноставни преноси на датотеки или создавање медиум за подигнување системи.

Доколку сакате трајно да зачувате нешто важно, ќе биде неопходно да креирате безбедносни копии (резервни копии) на други медиуми, почнувајќи од хард дискови до архивски касети и оптички медиуми, пишува PC World.

На почеток