Магазин

Мајкрософт се обидува да избегне повеќемилионска казна

Мајкрософт се обидува да избегне повеќемилионска казна

Американскиот технолошки гигант Мајкрософт објави дека ќе ја отфрли апликацијата за разговор и видео Teams од Office и ќе се погрижи неговиот софтвер да работи подобро со конкурентните производи за да избегне парична казна од европскиот регулатор за конкуренција.

Пред еден месец, Европската комисија започна истрага за интеграцијата на Microsoft на Office и Teams, поттикната од жалбата во 2020 година од конкурентската апликација за пораки Slack, која е во сопственост на Salesforce.

Мајкрософт во неколку наврати предлагаше промени, кои, според ЕК, не го елиминираа проблемот со нарушување на рамноправната пазарна конкуренција, а новиот предлог, објавен неодамна, не носи значајни вести. Промените стапуваат на сила на 1 октомври во ЕУ и Швајцарија, соопшти компанијата.

Комисијата соопшти дека го забележала соопштението на компанијата, но не сакаше дополнително да коментира.

Во август, информирани извори соопштија дека Брисел би можел наесен да поднесе официјална тужба против Мајкрософт, доколку компанијата не понуди значителни отстапки.

Teams беа вклучени во Office 365 бесплатно во 2017 година и на крајот го заменија Skype за бизнис и станаа популарни за време на пандемијата, делумно благодарение на видео конференциите.

Влогот е многу голем за американскиот технолошки гигант, кој во изминатите 10 години плати 2,2 милијарди евра казни за кршење на прописите за пазарна конкуренција во ЕУ со поврзување или спојување на производи, забележува Ројтерс.

На почеток