Магазин

LG Display претстави тенок звучник кој може да се „скрие“ во внатрешноста на автомобилот

LG Display претстави тенок звучник кој може да се „скрие“ во внатрешноста на автомобилот

По растегливите LCD панели, компанијата LG Display претстави уште еден новитет, а тоа е супер тенок звучник дизајниран така да е невидлив по инсталацијата во внатрешноста на автомобилот.

Звучникот, наречен Thin Actuator Sound Solution, е развиен во соработка со неименувана „глобална аудио компанија“ и има за цел да ги замени традиционалните звучници во автомобилите.

Системот ги нема вообичаените компоненти како намотки и магнети кои се наоѓаат во повеќето звучници, но користи многу тенка технологија за возбудување. Вибрациите од панелот за прикажување и различни материјали во автомобилот овозможуваат „богато, 3D извонредно искуство со звукот“.

Димензиите на панелот се 5,9 x 3,5 инчи, а тежината е помала од 40 грама, па лесно може да се „скријат“ во внатрешноста на автомобилот, како што се контролната табла, таванот, столбовите, потпирачите за глава и слично. Ова го ослободува просторот што обично го зафаќаат традиционалните звучници, без да се загрози квалитетот на звукот.

Концептот не е сосема нов, бидејќи претходно се појавија вибрирачки панели користени во OLED телевизорите на Sony и LG. Сепак, ова е прв пат да бидат пронајдени во автомобил, а LG најави дека продажбата ќе започне во првата половина на 2023 година.

На почеток