Магазин

Новиот iPhone доаѓа со нов полнач

Новиот iPhone доаѓа со нов полнач

Како што објави BBC News, најновиот Apple iPhone речиси сигурно ќе има USB-C полнач кога ќе биде претставен на 12 септември.

Телефоните на оваа компанија моментално користат сопствен Lightning адаптер, за разлика од конкуренцијата.

Законот на Европската унија бара од производителите на телефони да усвојат заедничко решение за полнење до декември 2024 година за да заштедат пари на потрошувачите и да го намалат отпадот.

Повеќето нови производи на Apple, како што се најновите модели на iPad, веќе користат USB-C, но компанијата се спротивстави на правилото на ЕУ.

Кога беше претставен во септември 2021 година, претставник на Apple изјави за BBC News: „Строгите регулативи кои наложуваат само еден тип на конектори ја задушуваат иновативноста наместо да ја поттикнуваат, што пак ќе им наштети на потрошувачите во Европа и ширум светот“.

Lightning на USB-C адаптери се веќе достапни од други електронски брендови, вклучително и Amazon, а сите iPhone телефони од iPhone 8 лансиран во 2017 година, поддржуваат безжично полнење.

iPhone 14 се чини дека е последниот уред на Apple што ќе го користи исклучиво, ова може да го означи почетокот на крајот за Lightning кабелот.

Не е јасно дали ова ќе биде глобална промена на производот, иако е помала веројатноста дека технолошкиот гигант ќе направи друга верзија на уредот само за европскиот пазар.

Промените се очекуваат кај новите уреди iPhone 15 и iPhone 15 Pro, кои треба да бидат претставени на годишниот есенски настан на компанијата.

Според извештајот на Блумберг, придобивките од префрлувањето на новиот полнач за потрошувачите ќе вклучуваат можност клиентите да користат еден полнач за iPad, Mac и iPhone, како и поголема брзина на полнење.

Правилото за заеднички полнач на ЕУ опфаќа збир на „преносна електронска опрема со мала и средна големина“, вклучувајќи: телефони, таблети, е-читачи, глувци и тастатури, GPS (глобален систем за позиционирање) уреди, слушалки, дигитални камери, рачна видео игра конзоли и преносни звучници.

Секој од нив, кој се полни преку кабел, ќе мора да има приклучок за USB Type-C, без разлика кој ги произведува уредите. Лаптопите исто така ќе мора да ги следат правилата, но производителите имаат повеќе време да направат промени.

На почеток