Магазин

Koj е моментално најпопуларниот Apple Mac компјутер

Koj е моментално најпопуларниот Apple Mac компјутер

CIRP го објави својот најнов извештај за линијата на Apple Mac. Гледајќи го комплетот модели што ги поседуваат клиентите, истражувањето откри неколку интересни резултати кога станува збор за најпопуларниот Mac.

MacBook на Apple останува главен двигател на продажбата на компјутери. Според новиот извештај, MacBook Air и MacBook Pro сочинуваат 77% од продажбата на компјутери на компанијата, додека десктоп моделите сочинуваат само 23%.

Според CIRP, уделот на MacBook во Mac се зголеми за 3%, од 74% на 77% во 12-те месеци заклучно со март 2023 година.

Кога станува збор за тоа кој лаптоп е попопуларен, помеѓу моделите MacBook Air и MacBook Pro, може да претпоставите дека тоа е попристапниот Air. Официјален претставник на Apple дури рече за време на отворањето на WWDC23 дека MacBook Air е најпопуларниот Mac во светот и најпродаваниот пренослив компјутер во светот.

Сепак, резултатите од CIRP покажаа дека 43% од испитаниците рекле дека поседуваат MacBook Pro, додека 34% рекле дека поседуваат MacBook Air.

CIRP обично го спроведува своето истражување во САД, така што е сосема можно американските клиенти на Apple да се наклонети кон MacBook Pro, што го прави попопуларен во овој извештај. Но, се разбира, Apple има целосни податоци за продажбата на Mac, така што можеме да го прифатиме нивниот збор дека MacBook Air е најпопуларниот Mac општо.

Со објавувањето на 15-инчниот MacBook Air на Apple, неговата популарност речиси сигурно ќе се зголеми бидејќи клиентите не мора да го надградуваат на 16-инчниот MacBook Pro поради поголемиот екран.

Што се однесува до другите резултати од CIRP, iMac зеде 10% од вкупниот број, Mac Pro 9%, Mac mini 3%, а Mac Studio 1%, пишува 9to5Mac.

На почеток