Магазин

Се сомневате дека ви е хакиран Wi-Fi? Еве како можете да го проверите

Се сомневате дека ви е хакиран Wi-Fi? Еве како можете да го проверите

Дури и вашата приватна домашна безжична мрежа може да биде нападната и преземена, а сајбер криминалците може да ја злоупотребат за да ги добијат вашите податоци.

Не се само јавно достапните Wi-Fi мрежи кои се изложени на безбедносни ризици.

Дури и вашата приватна домашна безжична мрежа може да биде нападната и киднапирана, а сајбер-криминалците може да ја злоупотребат за да ги добијат вашите податоци.

Како можете да препознаете дали вашиот Wi-Fi е хакиран? Еве неколку предупредувачки знаци и совети како да се заштитите.

Како може криминалците да ви го хакнат Wi-Fi?

Безжичната природа на Wi-Fi мрежата овозможува истовремено поврзување на повеќе уреди со неа. Но, постојат начини на кои злонамерните актери можат да добијат неовластен пристап до нив.

Откривање на поставената лозинка на рутерот

Користењето на поставената лозинка на вашиот рутер за Wi-Fi е ризично бидејќи натрапниците можат да ја откријат од неговите поставки. Променете ја лозинката на уникатно име веднаш откако ќе ја поставите вашата интернет конекција.

Напади со брутална сила

Напаѓачите можат да го хакираат вашиот рутер со обид за повеќе комбинации на корисничко име и лозинка за да најдат совпаѓање. Овој процес е автоматизиран и може да потрае многу помалку време отколку што мислите.

Преземање на DNS

Хакер може да иницира преземање на DNS (кратенка од Domain Name System), што им овозможува да го пренасочат сообраќајот на податоци од вашиот уред до дестинации под нивна контрола. Тие го прават тоа со менување на барањата генерирани од DNS-от на вашиот Wi-Fi.

Наместо да се поврзувате со легитимни веб-локации, ќе бидете поврзани со нивните веб-дестинации, каде што ќе можат да ги добијат вашите информации.

Четири знаци дека вашиот Wi-Fi е хакиран

1) Поврзување уреди од непознати IP адреси

Секој уред што работи на Интернет има единствена адреса на Интернет протокол (IP).

Вашиот Wi-Fi има список со сите IP адреси кои се поврзани со рутерот во исто време. Таа листа треба да биде достапна во поставките на рутерот. Провери го. Ако има адреси што не ги знаете или не можете да ги откриете, тоа може да биде проблем.

2) Вашиот веб-прелистувач се пренасочува

Ако се случи неовластено преземање, прелистувачот што го користите може да почне да се однесува чудно. На пример, може да врши функции што не сте ги иницирале или авторизирале, да ве пренасочува на необични веб-локации и слично.

3) Вашата лозинка за Wi-Fi е променета

Ако некој во куќата не ја сменил без ваше знаење, нова лозинка која одеднаш се појавила без никаква причина е голем знак за тревога. Променете го веднаш.

4) Вашата интернет конекција е бавна

Дали вашата мрежа е невообичаено бавна долги временски периоди без очигледна причина? Можно е да го користи некој што не треба и не треба.

Како да спречите хакирање на вашиот Wi-Fi

На почеток