Магазин

ВИДЕО: Погледнете како можете да инсталирате Windows 11 без куп непотребни апликации

ВИДЕО: Погледнете како можете да инсталирате Windows 11 без куп непотребни апликации

Средновечните и постарите корисници на Windows се сеќаваат на старите времиња кога Windows до компјутерите на корисниците доаѓаше „чист“, без куп непотребни апликации. Со верзијата 11 на Windows, па и порано, Microsoft им нуди на корисниците куп апликации од своите „партнери“ во пакет, а ние ви донесуваме начин како да инсталирате целосно „чист“ Windows 11.

Денес, модерните верзии на системот Windows доаѓаат во комплет со различни апликации од трети страни, кои системот дополнително ги прикачува на менито Start. Имајќи предвид дека верзијата 11 чини 140 евра па нагоре, корисниците треба да можат да изберат што сакаат да се инсталира на нивниот уред. За жал, тоа не е така, па новата инсталација на Windows 11 ќе ви донесе и TikTok, Instagram, Spotify и многу други апликации чии сопственици соработувале со Microsoft за автоматско инсталирање на апликациите на нови корисници.

Вљубениците во компјутери ја имаат целата сила на достапни алатки за „борба“ против обидите на Мајкрософт да го вчита Windows со непотребен софтвер, но не ви требаат комплицирани скрипти или алатки од трети страни за да добиете чиста инсталација на Windows 11 без TikTok, Instagram, ESPN, Spotify и други програми.

Сè што е потребно е едноставно поставување што повеќето корисници го игнорираат при првичната инсталација на Windows на нивните уреди.

Како да инсталирате Windows 11 без bloatware?

Bloatware е комбинација од зборовите bloat (надува) и software (софтвер), и се користи како колоквијално име за апликации што некој ви ги нуди иако не сте се согласиле на нивната инсталација, како што е случајот овде при инсталирање на Windows 11.

Инсталирањето на системот Windows 11 започнува со веќе познатиот екран за поставување, каде што го избирате јазикот, регионалните формати и методите за внесување. За да спречите Windows 11 да вчита куп апликации што не ги сакате, во паѓачкото мени наместо во вашиот регион, изберете англиски (World или Europe), потоа форматот на времето и валутата, а потоа продолжете со инсталацијата како и обично.

Изборот на универзален формат за време и валута може да доведе до неколку грешки при инсталацијата, но игнорирајте ги. Имено, на оперативниот систем ќе му треба малку време да го вчита почетниот екран за избор на регионот, а потоа ќе ја исфрли типичната грешка „Something went wrong“ со кодот OOBEREGION. За да го решите проблемот, кликнете Skip, а подоцна може да ги промените регионот и форматите во системските поставки.

Може да наидете на слична грешка во другите чекори, затоа продолжете повторно да притискате Skip или Tray again. Конечно, преку екранот за поставки, ќе дојдете до работна површина со Start мени без апликации од трети страни.

Сега можете да отидете во Settings > Time and language > Language and region и да ја поставите вашата земја и регионален формат. Исто така, слободно инсталирајте ги сите достапни системски ажурирања веднаш. На овој начин нема да се инсталира дополнителен софтвер на вашиот компјутер.

Важно е да се напомене дека овој трик не го спречува Windows да инсталира апликации како што се Mail, Calendar, Climpchamp, Edge, Teams, Cortana, Maps, Weather и многу други.

Овој метод не е нов, но неодамна беше популаризиран од познатиот YouTuber ThioJoe.

На почеток