Свет

Поради напуштање куче домашен миленик ќе се оди во затвор – измена на Кривичниот законик во Хрватска

Поради напуштање куче домашен миленик ќе се оди во затвор – измена на Кривичниот законик во Хрватска

Напуштањето на домашен миленик наскоро би требало да стане кривично дело во Хрватска за кое ќе се казнува и до една година затвор, пишува Јутарњи лист. Ова ќе биде дел од новиот пакет измени на Кривичниот законик, кој повеќе од една година го пречистува работната група на тамошното Министерство за правда и администрација, а чиј делокруг остана на втор план, па за него воопшто не се разговараше во јавноста.

Но, од документите на работната група која работи на новиот закон, јасно се гледа дека во овој пакет измени Министерството одлучило да работи на зајакнување на заштитата на животните, со што напуштањето на животните се третира како кривично дело.

За прв пат во Хрватска напуштањето на животно се третира како кривично дело за кое може да се изрече затворска казна. Во моментов тоа е само дел од Законот за заштита на животните, за кој е предвидена казна до 240.000 денари.

Покрај новото кривично дело, Министерството за правда и администрација планира да преземе дополнителен чекор во зајакнувањето на кривично-правната заштита на животните, па затоа предлага зголемување на затворските казни за убивање или мачење животни.

Се предлага тој што ќе убие живо суштество без оправдана причина или жестоко го малтретира, ќе му нанесе непотребна болка или ќе го изложи на непотребно страдање, да се казни со затвор до две години (во моментов казната е до една година), а доколку делото е сторено од личен интерес, се предлага затворска казна до три години, наместо максималната две години, пишува Јутарњи.

makfax.com.mk

На почеток