Магазин

Што ја чека човечката раса за 100 години? Еве што предвидува најнапредниот хуманоиден робот

Што ја чека човечката раса за 100 години? Еве што предвидува најнапредниот хуманоиден робот

Ameca се карактеризира како најнапредниот хуманоиден робот благодарение на неговите реални движења и изрази на лицето.

Со сè понапредната вештачка интелигенција која се заканува да ги украде работните места на луѓето и силниот развој на роботиката, некои апокалиптични сценарија како што сме виделе во катаклизмичните филмови веќе не изгледаат толку незамисливи.

Се надеваме дека ваквите сценарија ќе останат резервирани само за филмови и дека иднината ќе донесе само позитивно користење и на вештачката интелигенција и на роботите, како и дека оваа комбинација и напредок на науката и технологијата ќе ни овозможат подобар и подобар живот. Што ќе донесе иднината, се разбира, никој не може да знае.

Мислењата на експертите прилично се разликуваат, па некои од нив предупредуваат и за потенцијалните негативни последици од влијанието на вештачката интелигенција и развојот на роботиката. Но, интересно е да се види што мисли еден – робот – за нашата иднина.

Амека, како што ја нарекоа медиумите, е најнапредниот хуманоиден робот во светот. Неговите движења и изрази на лицето се доста реални, додека начинот на кој тој комуницира со луѓето е доста импресивен, што го покажува напредокот што Engineered Arts го постигна со неговиот развој низ годините.

Инженерите на таа компанија неодамна разговараа со Амека за иднината на човештвото, а ако сакаме да веруваме во тој робот, немаме причина да се грижиме. На Амека прво и требаше кратко време да размисли, а потоа одговори дека верува дека за 100 години човештвото ќе биде „на многу подобро место“. Дотогаш човештвото ќе има направено големи чекори кон одржливост и еднаквост, создавајќи нови технологии кои ќе им го олеснат животот на луѓето, смета Амека, а ни останува само да посакаме мислите на овој робот навистина да се остварат.

И освен фактот дека ќе ни биде подобро на Земјата, овој напреден робот верува дека дотогаш луѓето би можеле да излезат и да ги напуштат границите на нашата планета за да истражуваат други светови. Исто така, дури и Амека нема ништо против еднаш да ја напушти Земјата и да истражува други и далечни светови.

Иако Амека се уште е далеку од функционален робот кој ќе може да прави некои физички работи како луѓето, технолошките компании веќе некое време работат на развој на такви роботи. Дури и Tesla развива свој робот, за кој Маск има големи планови и верува дека наскоро би можел да ни помогне во некои секојдневни работи, а во иднина би можел да пазарува, да чисти куќи итн.

На почеток