Свет

Бајден: Само Русија има моќ веднаш да ја запре војната

Бајден: Само Русија има моќ веднаш да ја запре војната

Американскиот претседател Џо Бајден денеска ги повика светските лидери на Генералното собрание на ОН да застанат покрај Украина во борбата против руската инвазија, со надеж дека тоа ќе го слушнат и републиканците.

„Русија верува дека светот ќе се замори и ќе дозволи да ја нападне Украина без последици. Ако дозволиме Украина да биде фрагментирана, дали независноста на која било нација е безбедна?“ праша Бајден во говорот пред Генералното собрание на ОН.

Бајден беше пречекан со аплауз кога рече дека САД и нивните сојузници ќе застанат покрај Украина во нејзината борба за слобода.

„Само Русија сноси одговорност за оваа војна. Само Русија има моќ веднаш да ја прекине оваа војна“, рече тој.

На почеток