Македонија

Се слави Митровден, еден од најважните празници во зима: означува почеток на студеното време

Православните христијани на 8-ми ноември го слават празникот Свети Димитриј, еден од најважните празници во зимскиот период, за кој се врзуваат голем број народни верувања и легенди. Празникот се слави на целиот Балкански полуостров. Традиционално, Митровден го означувал почетокот на студеното време-зимата.

Се верува дека Свети Димитриј бил роден во градот Солун од благородни и благочестиви родители, кои долго време биле бездетни. Тој бил син единец, заради што бил одгледуван со големо внимание и воспитуван.

Неговиот татко бил солунски војвода, па по неговата смрт Димитриј ја преземал неговата титула и добил наредба да ги прогонува христијаните од Солун.

Но, Димитриј не само што не го послушал царот Максимилијан, туку јавно го проповедал христовото учење во Солун.

Откако светецот јавно признал дека е христијанин, тој бил погубен од страна на царските војници, со копје, додека се молел, но пред својата смрт Димитриј го поделил целиот свој имот на сиромашните.

Се верува дека од неговото тело истекло исцелително миро од кое многумина болни се излекувале, а над неговите мошти била подигната мала црквичка. Свети Димитриј и до ден денес се верува дека е заштитиник на градот Солун.

На почеток