Свет

Санкциите кон Русија нема да исчезнат во догледна иднина, вели Лавров

Санкциите кон Русија нема да исчезнат во догледна иднина, вели Лавров

Русија не очекува САД и нивните сојузници наскоро да ги укинат санкциите, изјави министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.

„Совршено разбираме дека санкциите наметнати против нас нема да исчезнат во догледна иднина, па дури и на подолг рок“, рече дипломатот на тркалезната маса со руските амбасадори во Москва.

Трошоците за санкциите за европските држави, кои ја отфрлија руската енергија и суровини и го загубија својот пазар поради нивната одлука да спроведат економско раздвојување, може конзервативно да се процени на 250 милијарди евра, рече Лавров.

Лавров конкретно ги спомена „терористичките напади“ врз подморските гасоводи „Северен тек“ во септември 2022 година, велејќи дека тие „стават крај на надежите во Европа дека еден ден евтиниот гас ќе се врати и повторно ќе ја стимулира нивната економија“.

„Наместо тоа, тие добиваат скапо американско гориво, кое, патем, има прилично лош јаглероден отпечаток“, истакна тој. „Тоа е нивниот избор. Тие му се покоруваа на хегемонот и мора да извлечат свои заклучоци сега, односно ако се уште се способни за тоа“.

На почеток