Свет

Летонија ги легализира хомосексуалните партнерства, но со помали права од браковите

Летонија ги легализира хомосексуалните партнерства, но со помали права од браковите

Парламентот на Летонија денеска одлучи да им дозволи на истополовите парови да регистрираат партнерства, со што ќе им се овозможи да бидат законски признати, но сепак да имаат помалку права од брачните двојки.

Хомосексуалноста останува проблем кој предизвикува поделби во Летонија, чии пратеници го променија уставот во 2005 година за да го дефинираат бракот како заедница дозволена само меѓу маж и жена.

Новиот закон, кој треба да стапи на сила кон средината на следната година, им овозможува на истополовите парови да го пријават партнерството кај нотар.

Партнерите во таков однос добиваат права на посети во болница и некои даночни и социјални бенефиции. Но, Каспарс Залитис, активист за правата на хомосексуалците, го привлече вниманието на фактот дека истополовите парови сè уште нема да можат да посвојуваат деца и ќе се соочат со проблеми со наследството.

„Ова е одличен почеток… Летонија повеќе не е една од шесте земји во Европската унија кои не ги признаваат истополовите парови“, изјави тој за Ројтерс.

Анкетата од 2019 година покажа дека 54 отсто од Летонците сметаат дека е непријатно да се има колега хомосексуалец или бисексуалец, додека според анкетата на Глобсек од 2023 година, само 40 отсто од Летонците ја поддржале легализацијата на истополовите права, како што е бракот.

Министерката за правда Инезе Либина-Егнере рече дека парламентот нема намера да им обезбеди на партнерите во граѓанските заедници слични права како брачните парови.

„Признаваме дека имаме семејства кои не се во брак и на овој начин можат да ја регистрираат својата врска“, изјави таа за Ројтерс.

Во 2020 година, највисокиот суд во Латвија пресуди дека земјата мора да ги признае невенчаните семејства, а 46 истополови двојки успешно поднесоа барање до судовите да ги признаат како семејни заедници, објави јавната телевизија ЛСМ.

Соседот на Летонија, Естонија ги легализираше истополовите бракови во јуни.

На почеток