Свет

Израелски полковник: Нема хуманитарна криза во Газа, ние сме во војна

Израелски полковник: Нема хуманитарна криза во Газа, ние сме во војна

За време на прес-конференција, израелски полковник негираше дека има хуманитарна криза во Појасот Газа.

Моше Тетро, ​​шеф на Дирекцијата за координација и врски во Газа, му рече на американскиот дописник Марк Стоун дека нема хуманитарна криза во Газа.

„Нема хуманитарна криза во Газа, тоа е вашето мислење, нели?“ праша новинарот. „Да. Сигурно има многу хуманитарни предизвици, не само во Газа, туку и во Израел. Ние сме во војна. Дозволуваме да се внесува храна, главно без плаќање“, одговори полковникот Тетро.

Неговите тврдења се во спротивност со денешните изјави на ОН, кои повикаа на непречен пристап за уште стотици камиони со хуманитарна помош; храна, вода, медицински материјали и гориво.

Шефот на агенцијата на ОН за палестински бегалци (UNRWA), Филип Лазарини, на денешната конференција зборуваше за страдањата на децата во Газа, кои ги видел минатата недела како молат за парче леб и голтка вода.

„Ограничувањето на храната, водата и лековите е колективна казна, што е кршење на меѓународното право“, предупреди тој.

На почеток