Свет

БиБиСи: Евреите во страв од пораст на антисемитизмот во Германија

БиБиСи: Евреите во страв од пораст на антисемитизмот во Германија

Силната дипломатска поддршка на Берлин за Израел често се опишува како прашање на историска одговорност, но како што продолжуваат борбите меѓу Израел и Хамас, во Германија се појавува општествен јаз, наведува Би-Би-Си.

„Некои Евреи во Германија сега го кријат својот идентитет. Страшно е. Зошто да живеам и да се плашам од тоа кој сум“, вели Ноа, Евреин кој живее во Берлин.

Друг соговорник на британскиот јавен сервис, Арон, вели дека не се чувствува удобно јавно да ги покажува работите што традиционално ги носат Евреите.

На почеток