Свет

18 лица ослепеле поради капки за очи во САД: биле произведени во Индија

18 лица ослепеле поради капки за очи во САД: биле произведени во Индија

Капките за очи, кои неодамна беа повлечени низ САД, предизвикаа широка загриженост кај потрошувачите поради ризикот од инфекција на очите.

Овие капки беа произведени во фабрика во Индија, каде што работниците работеа без соодветна заштитна опрема и лажни резултати од тест за да направат производите да изгледаат безбедни. Според извештајот на американската влада, работниците дури шетале низ фабриката боси, што дополнително го загрозувало квалитетот на производите.

Во извештајот се наведува дека овие капки за очи се продавале во познати продавници како „Walmart“, „CVS“ и „Target“, под брендовите на овие продавници. Фабрика од Мумбај, наречена „Kilitch Healthcare India Ltd“, ги произведува овие производи, според извештајот од инспекцијата до кој имал пристап „Dnevnik.hr“.

Американската Администрација за храна и лекови (ФДА) првично ги предупреди потрошувачите да не ги купуваат или користат овие капки за очи, но по темелна истрага беше откриено дека тие се поврзани со случаи на инфекции на очите и губење на видот, па дури и со смрт во некои случаи.

Инспекторите на ФДА ја посетија фабриката во средината на октомври, по што утврдија дека постои голем недостаток во надзорот на агенцијата што овозможува многу лекови кои се издаваат без рецепт да влезат на американскиот пазар без инспекциски надзор. Ова е особено загрижувачко бидејќи овие капки за очи се чувствителни производи кои бараат стерилитет.

Во извештајот се наведува дека инспекторите забележале дека работниците не носат соодветна заштитна опрема на стерилни места, а евидентиран е и случај на работник кој се чешлал додека бил во контакт со опрема за чистење. Тие исто така забележале дека некои од микробиолозите ги пополнуваат резултатите од тестот со стари датуми за да покажат дека сериите капки за очи се стерилни.

Набргу по седумдневната инспекција, ФДА испрати предупредување до потрошувачите дека овие капки за очи може да предизвикаат делумно губење на видот или дури и слепило. Сепак, ова не е прв случај кога капките за очи од Индија се поврзуваат со инфекции на очите и други здравствени проблеми.

На почеток