Свет

„Фајненшл тајмс“: Србија слабо се вклопува во плановите за проширување на ЕУ

„Фајненшл тајмс“: Србија слабо се вклопува во плановите за проширување на ЕУ

Ниту една земја не се приклучи на Европската унија од влезот на Хрватска во 2013 година. Судејќи според препораките издадени од Европската комисија минатата среда, повторно има моментум во некогаш закочениот проект за проширување на ЕУ, објави Фајненшл тајмс (ФТ) и праша каде се движи политиката во Србија.

Брисел предложи да се отворат пристапните преговори со Украина, Молдавија и Босна и Херцеговина и на Грузија да и се даде кандидатски статус – што е чекор подолу на патот кон членство.

Сите потенцијални членки, вклучително и шест земји од Балканот, но најверојатно не и Турција, беа потсетени дека мора да спроведат политички, економски и административни реформи за да бидат подготвени за прием.

„Но, целокупната порака е јасна – проширувањето на ЕУ е пожелно, дури и неопходно, поради опасностите од руската инвазија на Украина во февруари 2022 година“, велат од ФТ.

Сепак, весникот додава дека кога ќе се погледнат извештаите на Европската комисија за секоја земја поединечно, сликата станува двосмислена.

Ниту една земја кандидат не ги исполнува сите услови за членство во однос на демократијата, владеењето на правото и економските стандарди.

„Еклатантен пример е Србија, најголемата земја-кандидат на Балканот по население и територија. Србија, како што ни беше кажано, прави премалку за да ги усогласи односите со Косово. Нејзината надворешна политика е недоволно координирана со ЕУ, особено поради блискоста со Русија. Србија постигна ограничен напредок во борбата против корупцијата и организираниот криминал. Независноста на медиумите е слаба. Навистина, Комисијата би имала право да користи уште поостар јазик“, пишува ФТ.

Весникот додава дека спорот за Косово е главна пречка за влез на Србија во ЕУ, но дека не помалку сериозно е прашањето дали претседателот Александар Вучиќ и владејачката Српска напредна партија се искрени кога велат дека сакаат да влезат во ЕУ.

„Пореалистичкото читање на српската политика сугерира дека главната цел на владејачката елита е да остане на власт, ограничувајќи ја опозицијата и контролирајќи го судскиот и безбедносниот апарат, јавниот сектор и медиумите на начин кој им пркоси на европските вредности“, истакнува меѓународниот весник од Велика Британија.

Исто така, се вели дека друга цел на владата е да ја зачува независноста на Србија преку негување на односите со Русија и Кина.

„Каде води оваа политика?“, прашува ФТ и потсетува дека во јули САД воведоа санкции за Александар Вулин, тогашен шеф на српската служба за безбедност и сојузник на Вучиќ.

„Москва и Белград се повикуваат на правото и должноста да ги „заштитаат“ етничките Руси и Срби кои живеат надвор од нивната матична земја. Во Украина, ова служи како изговор на Путин за анексија на териториите што сака да ги припои кон „рускиот свет“. За Србија тоа имплицира не само Косово, туку и Црна Гора и Република Српска, кои се дел од политичката сфера на „Голема Србија“, пишува ФТ.

Според весникот, овие цели се целосно некомпатибилни со членството во ЕУ, но проблемот не застанува тука, пренесува N1.

„Овој месец Вучиќ го распушти парламентот и распиша предвремени избори за декември со цел да ја продолжи моќта на неговата партија (…) Брисел заслужува признание за продолжување на плановите за проширување. Но, во Србија, процесот е во застој и го губи кредибилитетот – фрлајќи сомнеж дали овие планови ќе го решат проблемот со демократското назадување и регионалната нестабилност на Балканот“, заклучува Фајненшл тајмс.

На почеток