Свет

Шкотска бара од Обединетото Кралство да ја признае Палестина

Шкотска бара од Обединетото Кралство да ја признае Палестина

Шкотскиот премиер Хумза Јусаф испрати писмо до британскиот премиер Риши Сунак во кое бара Велика Британија формално да ја признае државата Палестина за да стави крај на политичкиот ќорсокак што ги осуди Израелците и Палестинците на последователни циклуси на насилство.

Писмото, испратено пред расправата за ситуацијата на Блискиот Исток во шкотскиот парламент, е пуштено и до лидерот на опозицијата во британскиот парламент, Кир Стармер. Јусаф ги осуди злосторствата извршени од Хамас на 7 октомври и повика на ослободување на заложниците и итен прекин на огнот.

„Секој ден расте бројот на невини Палестинци кои ги губат своите домови и животи. Поддршката што владата на Обединетото Кралство му ја даде на Израел бидејќи уништувањето во Газа се зголеми, ја зголемува неговата морална одговорност да користи какво било влијание за да го запре убивањето сега“, напиша шкотскиот премиер во писмото испратено до медиумите.

„Сегашниот прекин на огнот е единствениот начин да се стави крај на убиствата и страдањата на невините цивили“, истакна тој.

Шкотската влада е длабоко загрижена од последните предупредувања на Израел до Палестинците кои живеат и се кријат во Кан Јунис да ја напуштат областа. Тешко е да се проценат хуманитарните последици од ова, рече Јусаф.

Тој рече дека по присилната евакуација на населението од северот на Газа, тоа го засилува впечатокот дека сме сведоци на постепено, но намерно, протерување на Палестинците од целата територија, а со тоа и кршење на меѓународното право.

Нагласи дека Обединетото Кралство треба да работи со меѓународната заедница за еднаш засекогаш да стави крај на политичкиот ќорсокак што ги осуди Израелците и Палестинците на последователни циклуси на насилство.

„Кон тоа би помогнало ако Обединетото Кралство ја признава државата Палестина во границите од 1967 година, како што направија повеќе од 130 членки на Обединетите нации, вклучително и девет членки на Европската унија, и како што вети новата шпанска влада“, заклучи Јусаф.

На почеток