Свет

Живеел во стара приколка, носел парталава облека, сите го познавале како сиромав човек: кога умрел оставил милиони

Живеел во стара приколка, носел парталава облека, сите го познавале како сиромав човек: кога умрел оставил милиони

Џефри Холт бил скромен чувар на парк во Хинсдејл, САД, каде што живеел едноставен, но интересен живот. Неговите соседи ја дознале неговата голема тајна дури кога умрел.

Жителите го гледале Холт низ градот во истрошена облека – како вози косилка, оди во самопослуга, паркиран покрај главниот пат додека чита весник или гледа како поминуваат автомобилите.

Тој ретко го напуштал градот. И покрај тоа што ги учел средношколците да возат, Холт се откажал од возењето. Наместо тоа, тој се одлучил за велосипед и на крајот косилка. Неговата подвижна куќа во паркот била без ТВ или компјутер.

„Изгледаше дека го има она што го сака, но не сакаше многу“, вели Едвин Смит, најдобриот пријател на Холт и поранешен работодавец.

Но, Холт почина оваа година носејќи со себе голема тајна: тој бил мултимилионер. И уште повеќе, тој и’ оставил се’ на оваа заедница од 4.200 луѓе.

Неговиот тестамент имал кратки инструкции: 3,8 милиони долари до градот Хинсдејл за придобивки на заедницата во областа на образованието, здравството, рекреацијата и културата.

„Мислам дека никој немаше поим дека е толку успешен“, рече Стив Диорио, претседател на градскиот одбор, кој повремено го поздравувал Холт додека се движел со неговиот автомобил.

„Знам дека немаше многу роднини, но сепак, тоа да го остави на градот во кој живееше… Тоа е огромен подарок“.

Немало формален состанок за да се разговара за идеите за трошење на парите откако локалните власти биле известени во септември. Некои жители предложиле да се надгради часовникот на градското собрание, да се обноват зградите, можеби да се купи нова машина за броење гласачки ливчиња во чест на Холт кој секогаш гласал. Друга опција била курс за обука на возачи.

„Хинсдејл ќе ги користи парите многу умерено како што тоа го правеше г-дин Холт“, рече Кетрин Линч, градски администратор.

Најдобриот пријател на Холт, Смит, поранешен државен пратеник кој станал одговорен за имотот на Холт, дознал за неговото богатство во последните години.

Тој знаел дека Холт, кој почина во јуни на 82-годишна возраст, има различни интереси, како што се собирање на стотици модели на автомобили.

Собрал и историски книги, а имал и голема колекција на плочи.

Смит исто така знаел дека Холт, кој порано во животот работел како производствен менаџер во мелница за жито во блиското Братлборо, Вермонт, ги вложил своите пари. Холт ќе наишол на мирно место за да седне во близина на поток и да ги проучува финансиските објави.

Холт му се доверил на Смит дека неговите инвестиции биле подобри отколку што очекувал и дека не е сигурен што да прави со парите. Смит му предложил да се сети на градот.

„Некако се запрепастив кога дознав дека сè отиде во градот“ рече тој.

Едната од првите инвестиции на Холт била во телекомуникациите, рече Смит. Ова било пред мобилните телефони.

Сестрата на Холт, Алисон Холт (81) од Лагуна Вудс, Калифорнија, рече дека знаела дека нејзиниот брат е инвеститор и се сеќава дека штедењето пари и инвестирањето биле важни за нивниот татко.

„Џефри имаше попреченост во учењето. Имаше дислексија. Беше многу умен на одредени начини. Кога станува збор за пишување или правопис, тој беше изгубена кауза. А татко ми беше професор. Така, мислам дека Џеф се чувствуваше како да го разочара татко ми. Но, можеби задржувањето на тие пари било начин да му го докаже тоа“ рекла таа.

„Се чувствувам толку тажно што тој не вложи малку повеќе во себе“, рече таа.

Исто така, тој не бил секогаш сам. Како млад тој бил накратко оженет и разведен. Години подоцна, тој се зближил со жена во паркот и се вселил кај неа. Таа починала во 2017 година.

Ниту Алисон ниту Џефри немаат деца.

Пред неколку години тој доживеал мозочен удар, кој влијаел на неговата подвижност.

Жителите на Хинсдејл сега се надеваат дека подарокот на Холт ќе помогне нивниот град да стане попознат.

На почеток