Македонија

Со пасоши без „северна“ се минува низ Хрватска и Австрија – Тошовски на маса со амбасадорите

По средби со двајца амбасадори, ехничкиот министер за внатрешни работи, Панче Тошковски посочува дека Австрија и Хрватска имаат разбирање и излегуваат во пресрет на граѓаните кои немаат пасоши со „северна“. За средбите со амбасадорите на Република Австрија Н.Е. Мартин Памер и амбасадорката на Република Хрватска Н.Е. Нивес Тигањ, Тошковски објави на социјалните мрежи.

„Во однос на македонските патни исправи двајцата амбасадори истакнаа дека нивните држави имаат разбирање за овој проблем и излегуваат во пресрет на македонските граѓани кои можат непречено да го остваруваат правото на слободно движење во Австрија и Хрватска со старите патни исправи, доколку истите имаат валиден рок, за што од моја страна беше изразена голема благодарност“, соопшти техничкиот министер за внатрешни работи, Панче Тошковски.

Тој додава: „На средбите разговаравме за функционирањето на техничката Влада и нашата улога како Министерство за внатрешни работи во поглед на спроведување фер и демократски изборен процес“.

На почеток