Свет

Три докази ги испраќаат на доживотен затвор осомничените за убиството на Данка

Дејан Драгијевиќ и Срѓан Јанковиќ, работници на ЈКП „Водовод“ се осомничени за тешкото убиство на двегодишното девојче Данка Илиќ, а вчера повторно беа сослушани во Вишото јавно обвинителство во Заечар. Додека едниот претходно го признал делото, а другиот се бранел молчејќи, три докази ќе бидат клучни во истрагата против осомничените за убиството на детето.

Потрагата по телото на исчезнатата Данка Илиќ се уште трае, а како што беше соопштено вчера, жителите на селото Злот, од каде е еден од осомничените, започнале акција за пронаоѓање на телото.

„Побаравме од луѓето, а имаше и претставници од сите региони, да ги посетат нивните имоти, фарми, да ги проверат бунарите, септичките јами, резервоарите за вода и да пријават евентуална промена што не е предизвикана од нив во полиција, штабот за вонредни состојби и локалната заедница Злоти. Се надеваме и веруваме дека ќе ја измиеме дамката и огромниот срам што го доживеавме и не го заслуживме. „Злот мора да остане единствен и да продолжи да живее и да се развива во секој поглед, бидејќи предавањето не е опција“, изјави вчера Миливоје Јаношевиќ, заменик градоначалник на Бор.

Исто така, вчера повторно беа сослушани осомничените за убиството на Данка, како и родителите на убиеното девојче.

Иако телото на детето се уште не е пронајдено, полицијата и обвинителството имаат докази кои би можеле да бидат доволни за случајот и осомничените да ги испратат на доживотен затвор, што им се заканува за убиството на детето.

Еден од клучните докази е анализата на движењата на осомничените во моментот на исчезнувањето на девојчето, на 27 март.

Друг клучен доказ би можеле да бидат трагите пронајдени во автомобилот. Имено, како што претходно објавија медиумите, важно е да се нагласи дека во автомобилот што го возеле Драгијевиќ и Јанковиќ биле пронајдени одредени ДНК траги на убиената Данка.

Исто така, третиот доказ кој може да биде клучен е признанието на осомничените.

На почеток