Свет

Во Египет осудени 17 лица на смртна казна поради напад врз цркви

Египетскиот воен суд денеска осуди 17 лица на смртна казна поради учество во бомбашки напади на три христијански цркви и полициски пункт во 2016 и 2017 година, при што животот го загубија повеќе од 80 луѓе.

Покрај тоа, судот осуди и 19 лица на доживотен затвор поради напад врз цркви во Каиро, Александрија и во Танта.

Екстремистите на исламската држава презеде одоговрност за бомбашките напади во Александрија и Танта, а во двата случаеви станува збор за самоубиствени напади во април 2017 година пред Велигден, во кои загинаа 45 луѓе.

Истата екстремистичка група презема дговорност и за напад на капелата пред црквата Свети Марко во Каиро, во декември 2016 година, каде животот го изгубија 28 луѓе.

Меѓу обвинетите се и осомничени за минатгодишниот напад врз контролен пункт во египетската Западна Пустина, при што загинаа најмалу осум полицајци.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток