Свет

Трамп: САД ќе има директна корист од членството на Северна Македонија во НАТО

Американскиот претседател Доналд Трамп го испрати за ратификација во Сенатот протоколот за присоединување на Северна Македонија во НАТО, соопшти Белата куќа.

Во писмото на Трамп до Сенатот се наведува дека Северна Македонија е цврст партнер на САД во сферата на безбедноста, и нејзиното членство во НАТО ќе биде биде од значење за стратешките интереси на САД и Алијансата.

„Северна Македонија е доверлив партнер на САД во сферата на безбедноста и од нејзиното членство во НАТО ќе имаат директна корист стратешките интереси на САД и НАТО Алијансата.“, стои во писмото на Трамп

Протоколот за членство на Република Северна Македонија во НАТО беше потпишан до земјите членки на Алијансата на 6 февруари 2019 година во Брисел.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток