нед. Авг 18th, 2019

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

Во Македонија се одбележува Светскиот ден против хомофобија, истакнато ЛГБТИ знамето

Со доделување награда на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лица, но и истакнување знаме во боите на виножитото од страна на Амбасадата на Холандија, во земјава се одбележува Светскиот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија.

Собранието на Р.С. Македонија на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лица и додели награда за поддржувач на годината, по инцијативата од Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија.

„Со оваа награда значително се унапредија правата на ЛГБТИ лицата и поддршката во нивната борба за добивање на целосна легитимност, како и значително се зајакна соработката помеѓу Собранието и граѓанскиот сектор во борбата против хомофобијата“, истакна пратеничката Маја Морачанин.
Паралелно со тоа, денот се одбележа и во холандската амбасада во С. Македонија каде амбасадорот Ваутер Пломп го истакна знамето со бои на виножито, официјалниот симбол на ЛГБТИ луѓето, на јарболот пред зградата на амбасадата.

Close