Свет

Поранешен градоначалник раскажа за упадот на РОСУ во Зубин Поток

Некогашниот градоначалник на Зубин Поток вели дека од спорот на Северно Косово кон крајот на 90- те, не памети ваков излив на насилство каков што имаше вчера при упад на „РОСУ“ во општената и наведува дека тоа што се случило не било претарано користење на сила, туку вооружен напад.

„Тоа беше крвничко насилство, не можам ни да опишам, користеа оружје, шок бомби, се што им дојде при рака, а ние не фрливме ни еден камен“, вели Вуловиќ, додавајќи дека сега ситуацијата е мирна.

Тој истакнал и дека скоро шест часа граѓаните пружале мирен граѓански отпор и ги држеле скоро шест часа силите на Росу надвор од местото, порачувајќи им дека сето тоа е нивно.

„Уништија се штом им се најде на патот, тепаа луѓе, ги извлекуваа на сила од дома, ми пукаа од зад грб, но за среќа не ме погодија, ми пукаа во колата. Беше полошо, отколку што беше во војната“ рекол Вуловиќ.

Според него, откако се завршило, и со оглед на тоа дека во согласност со државниот врв на Србија го контролира отпорот на Србите да бидат мирни и ненасилни, сограѓаните го критикуваа дека не ги враќа насилничките и вооружените мажи на сторителите.

Смета дека ова е последен пат граѓаните да имаат трпение.

Споредувајќи ја ситуацијата со минатогодишното апсење на директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Марко Ѓуриќ, Вуловиќ вели дека “апсењето е мала работа”.

Тој наведува дека тој бил присутен и при апсењето во март 2018 година, и дека тој бил претепан по тој повод и, до ден-денес, има “хематом“ од кундакот.

“Јас го преживеав сето ова, тоа беше ужасно, но траење неколку минути, а кога нешто трае шест часа, кога има една барикада, друга барикада … денес беше многу потешко”, вели Вуловиќ.

Според него, сè е направено правилно, а членовите на РОСУ ја напуштиле областа на општина Зубин Поток околу 12.20 часот.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток