пон. Окт 14th, 2019

Скопје1.мк

види, слушни, прочитај

(ВИДЕО) Снимки од НП Маврово, рај за очи

Фото замка камерите поставени низ НП Маврово  ги „ловат“ преубавите животни низ Националниот Парк. Благодарение на овие снимки имаме фотографии од Балканскиот рис, волци, срни, мечки, диви свињи, зајци.

Снимките се направени со со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се реализира во соработка со Македонско Еколошко Друштво

Главната цел на Акцискиот план е да се даде значителен придонес кон заштитата на популацијата на критично загрозениот балкански рис, но освен од овој вид на животно, направени се и фотографии и видеа од други животни, меѓу кои и волк.

Во Националниот парк и неговата потесна околина се среќаваат помеѓу 10 и 18 рисови, со просечна густина од 1,7 риса на 100 км2. Фактот дека популацијата е помала од 50 возрасни единки го сместува балканскиот рис во категоријата на критично загрозен (CR) според еден од критериумите на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) и како таков е ставен од 2015 година на Црвената листа на IUCN.

Фотографија од Рис направена со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се…

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Vrijdag 12 juli 2019

Видео од Волк направено со помош на фотозамки

Видео од Волк направено со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се реализира во соработка со Македонско Еколошко Друштво #mavrovonationalpark #makedonskoekoloskodrustvo #lynx #balkanlynx #npmavrovo #wolf #Macedonian Ecological Society Macedonian Ecological Society

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Woensdag 10 juli 2019

 

Divo koza vo Nacionalen park Mavrovo#chamois#countingchamois#npmavrovo🐐🐐

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Vrijdag 14 juni 2019

 

#wildboar

Снимка од дива свиња направена со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се реализира во соработка со Македонското Еколошко Друштво #mavrovonationalpark #makedonskoekoloskodrustvo #lynx #balkanlynx #npmavrovo#nationalparkmavrovo @ Mavrovo National Park Macedonian Ecological Society #wildboar

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Woensdag 12 juni 2019

#Bears

Видео од дивиот свет во Националниот парк Маврово. Снимка од кафеава мечка направена со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се реализира во соработка со Македонското Еколошко Друштво #mavrovonationalpark #makedonskoekoloskodrustvo #lynx #balkanlynx #npmavrovo @ Mavrovo National Park Macedonian Ecological Society #bears

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Woensdag 5 juni 2019

 

Снимка од срна направена со помош на фотозамки во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис кој се реализира во соработка со Македонското Еколошко Друштво #mavrovonationalpark #makedonskoekoloskodrustvo #lynx #balkanlynx #npmavrovo#nationalparkmavrovo @ Mavrovo National Park Macedonian Ecological Society #roedeer

Geplaatst door Nacionalen Park Mavrovo, Mavrovo National Park op Maandag 10 juni 2019

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close